У граду Клуж-Напока у Румунији болесни од карцинома исцјељују се поред моштију Светог Нектарија Егинског

 201504.p

Са острва Егине у Румунију је достављен ковчег с честицом мошти светог Нектарија Егинског, кога румунски вјерници нарочито поштују, саопштава портал «Русский Афон».

У граду Клуж-Напока, у катедралном Благовјештанском соборном храму Клушке митрополије Румунске православне цркве, светињу су свечано дочекали архиепископ клушки Андреј, свештенство, гувернер, градоначелник, други званичницни, војници и стотине поклоника.

У почетку мошти су се налазиле у катедралном саборном храму града. Примајући светињу, архиепископ Андреј с узбуђењем и усхићењем, хвалећи Бога, казао је: «Данас ми празнујемо Васкрс учи Васкрса, сада ће свети Нектарије, наш омиљени светитељ, физички бити међу нама, благосиљајући и јачајући нас у духовној борби, међу свјетским страдањима».

Свете мошти остале су у храму до 30. марта, послије чега су пренијете у капелу светог Нектарија Егинског у Медицинском центру за лијечење рака, који носи име тог светитеља, а који је основала Клушка митрополија и који даје бесплатне услуге.

Љекари и свештеници који ту раде, свједоче да се по молитвама светог Нектарија често дешавају запањујућа чудеса исцјељења од онколошких болести.

Духовно формирање светог Нектарија Егинског (1846−1920), митрополита пентапољског, одвијало се под утицајем атонских стараца. Он је често посјећивао Свету Гору и разговарао са старцима, и под њиховим утицајем ушао у манастир, гдје је примио монашки постриг с именом Нектарије. Када је имао четрдесет година рукоположен је у свештеника и служио је у храму светог Николе у Каиру (Египат). В 1889. г. патријарх александријски Софроније хиротонисао га је у епископа пентапољског. Због свог самопожртвовања и подвижничког служења више пута је био клеветан и гоњен. Изгнан из Египта, он је дуго времена морао да скита. Од 1894. до 1908. године радио је као директор Ризаријевске богословске школе у Атини. На острову Егина основао је нови манастир, гдје је проживио остатак живота.

Светитељ је био неизлечиво болестан од рака. Упокојио се у болници 9. новембра (по старом) 1920. года. Послије кончине његово тијело почело је да мироточи. Када су сандук довезли у Егину, сви становници острва су изашли да испрате свог светитеља. Људи су на рукама носили ковчег светитеља и примијетили су да је одјећа коју су имали на себи приликом сахране светитеља мирисала.

Свети Нектарије је погребен у манастирској костурници. Неколико пута костурница је отварана из разних разлога и сваки пут су се увјеравали да је тијело нетрулежно.
20. априла 1961. године Патријарашким и синодалним указом Константинопољске патријаршије митрополит Нектарије је прибројан лику светих.

У Грчкој се он свестрано поштује као прослављени чудотворац. По молитвама светог Нектарија дешавају се небројена знамења Божије милости и исцјељења од болести. Сачувана је народна пословица: «За светог Нектарија нема ништа неизлечиво». Прије свега, молитвено се обраћају светом Нектарију обољели од рака.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру