Патријарх Кирил: Сва наша Црква узноси молитве за мир у Украјини и престанак грађанског сукоба

Свечасни архипастири и пастири, драга браћо и сестре – децо Цркве! Са болом, узнемиреношћу и забринутошћу пратио сам и пратим догађаје у Кијеву и у другим градовима Украјине. Кијев је родно место велике православне цивилизације, која обједињује народе Свете Русије. Кијев је место заједничке крстионице, чију смо 1025-годишњицу недавно прославили заједно са свим помесним Православним Црквама. За мене је Кијев посебан и мио град, град који волим, добро познајем и чији сам чест гост. Неподношљиво ми је болно да слушам вести о бројним жртвама у овом светом месту, о стотинама рањених и немирима у различитим деловима Украјине.Сва наша вишенационална Црква узноси непрестане молитве за мир у Украјини и престанак грађанског сукоба. Наша браћа и сестре у Украјини суочавају се сада са једним од најдраматичнијих тренутака у својој историји. Од онога што ће се десити зависи даља судбина украјинског народа. Засада је, хвала Богу, сценарио грађанског рата заустављен. Међутим, такав сценарио још увек има простора да буде реализован. До тога ће доћи уколико Господ допусти људима да одступе од моралних заповести које нам је Бог оставио и од хришћанског наслеђа Украјине, односно ако се житељи Украјине одрекну поштовања према себи, једних према другима и закона.

Посланица Патријарха московског и све Русије г. Кирила архипастирима, клиру, монасима и мирјанима Руске Православне Цркве поводом догађаја у Украјини

Желео бих да се захвалим члановима украјинског епископства и свештенства, који су – у мору прозивања и слогана најразличитије врсте – смогли снаге да доследно позивају зараћене стране на мир и братску љубав. Такође желим да се захвалим и онима који се чврсто боре за права Украјинаца да живе у складу са својом вером и побожношћу и за очување традиционалних, моралних и верских вредности Украјине, чији извор представља Кијевска крстионица која је одредила цивилизацијски развој народа Свете Русије.

Горко оплакујући пострадале, састрадавајући са њиховим ближњима и сапатећи са рањенима, молим пастире и духовну децу Руске Православне Цркве да узносе за њих молитве Господу Исусу Христу и Његовој Пречистој Мајци. Помолимо се за упокојење пострадале браће и сестара, за исцељење рањених и болесних, за смирење раздражених срдаца, за престанак раздора и нереда у Украјини, и за то да Господ свима нама ниспошље дух љубави, мира, праштања и братске љубави у Христу!

+ Кирил

Патријарх московски и све Русије

У свим храмовима Руске Цркве биће узношене молитве за мир у Украјини и упокојење пострадалих

По благослову Његове Светости Патријарха Кирила у свим храмовима Руске Православне Цркве биће узношене молитве за мир у Украјини и упокојење пострадалих. Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Г. Кирил објавио је посланицу коју је упутио архипастирима, клиру, монасима и мирјанима Руске Православне Цркви поводом догађаја у Украјини.

Посланица Његове Светости биће прочитана на Светој Литургији 23. фебруара 2014. г. у свим храмовима Руске Православне Цркве.

Такође ће по благослову Његове Светости на Литургији 23. фебруара, у оквиру сугубе јектеније, бити узношене посебне молитве за мир, а биће убачена и заупокојена јектенија са молитвом за упокојење пострадалих у сукобима у Украјини.

Током ноћи, 20. фебруара, на дан када је у целој Украјини објављен Дан жалости због настрадалих у демонстрацијама на Мајдану, у Спасо-Преображенском катедралном храму одлужена је Литургија.

Архијереји, свештенство и верни народ Православне Цркве молили су се за оне који су настрадали у овим бурним данима.

„Молили смо се такође да Господ умири нашу земљу и да подари братску љубав нашем народу“ – рекао је Епископ обуховски Јона.

„На Литургији су поименце поменути они који су настрадали у овим трагичним данима. Молили смо се и за оне који су били на Мајдану, и за оне који су били на супротној страни. Сви погинули су наша браћа и сестре, односно наши ближњи. Света Православна Црква људе не дели по политичком принципу и њена је дужност да се моли за њих.

Наша Црква се са великом тугом моли за све, и за хришћане наше земље и за оне људе који су сада у жалости, обузети узнемиреношћу, душевним болом и гневом.

Молимо се Господу да умири нашу земљу и да се у нашој богоспасаваној држави поново зацаре мир и љубав“ – прокоментарисао је ситуацију за портал „Православие в Украине“ владика Јона ујутру 20. фебруара, након парастоса у Успенском сабору Кијево- печерске лавре.

Извор: pravoslavie.ru