Истребљење Хришћана у Сирији

 

Кампања терора против хришћана у Сирији: "Престрављени смо уротом Запада који подржава терористе - по први пут од Христовог рођења присиљени смо да напустимо своје домове"Уочи мировне конференције о Сирији која би се крајем новембра требало да буде одржана у Женеви појачана је медијска кампања којом се такозвана 'сиријска опозиција' и побуњеници желе приказати као 'борци за секуларну и демократску Сирију'. Информације које се могу чути попримају облик гротеске.

Свима је јасно да након раскола међу сиријским побуњеницима тзв. 'Слободна сиријска војска' више није никаква озбиљна војна формација и да се са својих неколико десетина хиљада бораца не може супротставити нити владиним снагама, а поготово екстремистима за које представници СНЦ-а тврде 'како ће морати напустити Сирију'. Истина је да ФСА једноставно није у стању из Сирије протјерати фанатике пристигле из Чеченије, Пакистана, Туниса, практично из цијелог свијета нити обуздати домаће екстремисте, једнако тако не може јамчити сигурност ни цивилном становништву због којега су наводно кренули рушити 'окрутни режим Басхара Ал-Асада'.

Коме у овом мору (дез)информација треба вјеровати? Енглеском лијечнику који тврди 'како се Асадови снајперисти у Алепу вјежбају на сиријским трудницама' (што би отприлике било као кад су Садамови војници убијали кувајтске бебе у инкубаторима или Гадафијеви полицајци прије интервенције гутали десетине милиграма виагре како би се касније не бирајући пол сексуално иживљавали над просвједницима и просвједницама) или би ипак требали вјеровати алепском бискупу монс. Наззару који је разоткрио на који је начин страдало тридесеторо дјеце у јулу ове године. Ником није пало на памет упитати се, као што тврди монс. Ђузепе Назаро, што су радила дјеца у школској згради која је по завршетку школске године у мају ове године претворена у упориште побуњеника? Одговор је једноставан, та су јадна дјеца насилно доведена у школску зграду и побуњеницима у јеку највећих сукоба у тој алепској четврти била живи штит. Једнако тако и масакр у Гисер Хоугхоуруну у којем је убијено 120 људи које су касније побуњеници приказали као 'цивиле које су масакрирали Ассадови војници'. У Гисер Хоугхоуруну су љетос побуњеници прво заузели полицијску постају из које су радио везом звали остале 'колеге полицајце' из оближњих постаја, а који су како су пристизали ликвидирани сви до једног. Сви западни маин-стреам медији су у само неколико сати су пренијели вијест о 'злочину режимских снага'. Назаро је један од оних који од самог почетка сиријске кризе свој ауторитет, између осталог, користи и како би раскринкао лажи које се о Сирији пласирају у западним медијима и има највеће заслуге за молитвено бдијење на Тргу Св. Петра у Риму, на којем се почетком рујна уз папу Бергоглиа окупило 100 000 људи.

Екстремисти у Сирији у протекла два мјесеца воде суставну кампању терора над сиријским хришћанима


"Лицемјерни запад на Блиском Истоку жели уништити вјековну исламско-кршћанску цивилизацију ради својих геополитичких и економских циљева"

Сиријски побуњеници, међу којима екстремисти сада воде главну ријеч, на територију својих новоутемељених калифата терор проводе над свима који не мисле као они и који ислам живе онако како су то стољећима навикли, а кампања против сиријских хришћана је у протекла два мјесеца попримила такве размјере да је шутња међународне заједнице нешто чега би се сви требали стидјети, а пружање било какве подршке, па и медијске, равно је учествовању у злочину.

Најмање што сиријски хришћани трпе је опхођење према њима као према животињама и плаћање такфиристима мјесечне пристојбе ("јизyа") у алепским четвртима Yаброуд и Каламоун, како с лица мјеста јавља Клоде Зерез, да би уопће имали право живјети.

Маронитски патријарх Бехара Раи тврди 'како лицемјерни запад на Блиском Истоку жели уништити вјековну исламско-хришћанску цивилизацију, а Сирију због својих геополитичких и економских циљева држати у стању перманентног ратовања', док поглавар арменске католичке цркве у Алепу, Бутрос Мараyати, иде корак даље и међународну заједницу оптужује да тиме што потиче исељавање хришћана изравно судјелује у етничком чишћењу Сирије. Велики муфтија Дамаска Ахмад Бадредин Хасоун непрестано упозорава како је Сирија домовина свих Сиријаца и како таква интерпретација ислама какву желе наметнути борци Ал Нусра Фронта и ИСИЛ-а нема ништа заједничког са сиријским народом, јер је ријеч о потпуно погрешној интерпретацији посланикових ријечи.

Почетком рујна у Хуфингтон Посту се Магда Абу-Фадил питала што ће се догодити сиријским хришћанима и њиховим светиштима у Маалоули, Седнаyи и цијелој Долини хришћана ('Wadi al Nasara') у западном дијелу земље у којој је 50 хришћанских села са 100 000 становника, а која су примила још 200 000 избјеглица из цијеле Сирије. Управо у то вријеме су фанатици из Ал Нусра Фронта у пратњи 'нешто мање екстремних' домаћих помагача покренули опћи напад на Малоулу, једино мјесто на свијету у којем се још говори језиком за који се вјерује да је њиме говорио Исус и да су њиме изговорене ријечи Новог Завјета. О нападу на село и ужасу којега су проживљавали становници Малоуле смо извјештавали готово свакодневно и 11. рујна су владине снаге напокон ушле у мјесто и ослободиле престрављене становнике, свештенике и монахиње из локалних манастира. Након тога су наши читаоци били збуњени јер су и даље пристизале вијести како се у Малоули воде борбе, а руски Итар-Тасс је 29. септембра објавио вијест како је потпуно девастирана и запаљена ранохришћанска црква Св. Сергиуса и Бахуса из IX стољећа, једнако као што је за вријеме напада Ал Каиде у служби 'демократије' страдао и манастир Св. Текле.

Треба напоменути како су владине снаге ушле у Маалоулу, евакуирале све становнике и пребациле их у прихватилишта у Дамаск, а потом се са страним плаћеницима и сиријским побуњеницима који су се распоредили на узвисинама и заузели хотел који се налази на литици изнад села наставила борити без бојазни што ће бити с цивилним становништвом. Владиним снагама проблем стварају и екстремисти из Ал Нусра Фронта који су се утврдили у свјетској култруној баштини, дворцу темплара Crac des Chevaliers, из којега минобацачком и снајперском ватром непрестано гађају хришћанска села и аутопут Алепо-Хомс-Дамаск. Како дворац због своје важности није као војни циљ нападнут свим расположивим средствима и даље остаје велики сигурносни проблем.


(Након више дана жестоких борби сиријска војска сломила опсаду Маалоуле: "90% насеља под контролом војске")

Малула није била изоловани случај и дио је кампање застрашивања сиријских хришћана што потврђује и Сиријски опсерваторијум за људска права са сједиштем у Лондону, који признаје да су екстремисти Ал Каидиног огранка у Сирији из скупине ИСИЛ (Исламиц Стате оф Ираq анд тхе Левант) у Раки девастирали и запалили грко-католичку цркву Госпе од Узнесења, а АФП јавља како су, такођер у Раки, арменску католичку цркву Св. Мученика, након што су је изнутра потпуно уништили, исламисти претворили у своје утврђење.

На терор који се проводи над сиријским хришћанима, 50 000 становника Малоуоле и околних села су одговорили захтјевом да им се додијели држављанство Руске Федерације тврдећи како према сиријском закону на то имају право, наводи Асиа Њуз.

'Ово је први пут од Христовог рођења да ми хришћани из регије Каламоун, из села Седнаyа, Мара Седнаyа, Малоула и Мароун, под пријетњом морамо напустити наше домове. Не желимо умријети у егзилу или избјегличким камповима и бранити ћемо нашу част, вјеру и ову земљу по којој је сам Исус Христос ходао прије 2000 година. Наш захтјев Руској Федерацији никако није знак неповјерења у нашу војску и владу, него смо престрављени уротом запада и фанатика пуних мржње који ратују против наше земље, а нас желе искоријенити', стоји у захтјеву сиријских хришћана.

Минобацачки напади побуњеника на хришћанске четврти у Дамаску је чин очајника који су двије године најављивали улазак у град

Након евакуације Маалоуле и околних села хришћани су се привремено смјестили у Дамаску чије су хришћанске четврти и саме метом минобацачких напада. Почетком овог мјесеца је у минобацачком нападу на четврт Кассаа у Дамаску убијено петоро хришћана, међу којима и трогодишњи Харбел, син начелника Малоууле, који иако је преживио напад на село почетком рујна на жалост није успио избјећи судбини. Једном другом нападу је свједочио Самаан, хришћанин из Дамаска, који тврди како су побуњеници минобацачком ватром засули цркву, болницу и школу и том је приликом погинуло осмеро људи. Међутим, наглашава 'како су ово очајнички потези побуњеника који двије године најављују како ће ући у Дамаск, што им никада није пошло за руком'.

'Ова минобацачка паљба је чин очајника. Сваког дана је све рјеђа и долази с веће удаљености. Сада су сигурне и цеста која води ка зракопловној луци, као и она према Алеппу. Још прије неколико мјесеци су се овдје у близини чули пуцњи из пјешачког наоружања, а сада се чују само у даљини. Будући да не могу заузети град, побуњеници гађају минобацачима насумце и није их брига гдје ће пасти', за италијански лист Темпи.

Активности исламиста уз либанонску границу и напади на преостала хришћанска села у тој зони

Протеклих неколико недеља је пуно гора ситуација у зони Куаламоун којом хараче исламисти из скупине Лива Ал-Ислам коју води заповједник Захран Алоух и коју изравно финансира, наоружава и подржава Саудијска Арабија, а заједно с њима и Ал Нусра Фронт, ИСИЛ и бригада Ал-Фароук. Активности екстремиста у Каламоуну аналитичари доводе у везу са ситуацијом у Либанону у којем се у долини Бекаа жели пресјећи комуникације између Хезболлаха и сиријске војске с ове стране границе. Влада у Дамаску је одлучила очистити узвисине Каламоуна, као и цијелу границу с Либаноном, преноси Преств, но опет су се на удару нашли хришћани у том дијелу Сирије, чија судбина на западу никога више не интересира.

Сиријска војска припрема офензиву на Каламоун и чишћење границе с Либаноном:

Како преноси агенција Фидес, 21. октобра је неколико стотина екстремиста из Ал Нусра Фронта, ИСИЛ-а и бригаде Ал-Фароук покренуло опћи напад на Садад, градић од неколико тисућа становника већином сиријских хришћана различитих вјероисповијести. Напад је био готово идентичан ономе у Маалоуоли од прије скоро два мјесеца. Екстремисти су у почетку изненадним нападом из три правца успјели сломити одбрану коју су пружале владине снаге и ући у град, заузети болницу, полицијску станицу, канцеларију сигурносне службе и пошту. У болници су као таоце узели болеснике које су користили као живи штит. Сутрадан је војска кренула у противнапад и уз помоћ полицијских снага успјели ослободити добар дио таоца и осигурати пролаз цивилима према путу која повезује Хомс и Дамаск удаљеној 15 километара од Садада.

Напад побуњеника на Садад 23. октобра:

Алепски сиријско-православни бискуп Силwанос Боутрос Наамех упутио је апел међународној заједници у којем моли 'да се осигура коридор за цивиле из Садада и да се има милости према животима невиних стараца, жена и дјеце', јавља Асиа Њуз.

Одговор алепском бискупу је био напад 2000 екстремиста који су у Алепу 26. октобра усред ноћи напали хришћанску четврт Мидане и заузели манастир Св. Вартан. Међу цивилима у хришћанској четврти Сулаyмание, која практично раздваја владине снаге и екстремисте из разних побуњеничких бригада и Ал Qаединих огранака, завладала је паника. Напад је међутим одбијен и молитве хришћана и муслимана који у Алепу стољећима живе заједно сада су упућене преосталим цивилима у Сададу који су остали под опсадом и без основних животних потрепштина.

Битка за Сендаyу – Повијесно сједиште сиријских хришћана

Осим Маалаоуле, Садада, хришћанских четврти диљем Сирије, на мети бораца глобалног џихада је токком цијелог октобра и село Седнаyа које се налази сјеверно од Дамаска и живо је средиште сиријског хришћанства. У Седнаyи су самостани и цркве свих хришћанских конфесија и мјесто које су посјећивали ходочасници из цијелог свијета. Минобацачком ватром из исламистичких упоришта гађају се цркве и прије неколико дана су, како преноси агенција Фидес, погођене двије, једна у Yаброуду, друга у Хассакèи.

'Никада у повијести Сирије нисмо забиљежили овакве нападе и секташка светогрђа. Сиријци то никада не би учинили. То чине скупине странаца које су дошле у нашу земљу и они су једина опасност за нас хришћане. Ми ћемо се наставити молити за мир и остати на путу којим нас води папа у Риму', за агенцију Фидес је изјавио грко-католички патријарх Грегориос III Лахам.

Патријарх наводи како су се почетком овог мјесеца водиле оружане борбе на улазу у село између становника и неидентифициране побуњеничке скупине која је покушавала ући у мјесто. Убијен је један наоружани младић, мјештанин Седнаyе, а цијело село је у страху због онога што се пар недеља раније догађало у Малаоули.

 Изјава коју је за Фидес дао борац тзв. 'Слободне сиријске војске' довољно говори о ономе о чему смо на почетку говорили, а то је да ФСА нема више никакву улогу у сиријском сукобу.

'Ми једноставно нисмо у стању штитити мањине и на неким мјестима би жељели да нам помогне регуларна сиријска војска', за ватиканску агенцију је изјавио побуњеник из редова ФСА који је хтио остати анониман.

О збивањима у Сендаyи је писао и Вашингтон Тајмс који је контактирао вјерске лидере у том мјесту, а који су за амерички лист су рекли слиједеће:

'Ово је бандитизам и освета против нас хришћана. Ми им нисмо дали никаквог повода да нас прогоне на овакав начин, но свеједно нас нападају и стварају панику међу цивилима. Упућујемо апел међународној заједници јер нам нитко не жели помоћи. Исламски екстремизам све више јача и дискриминира нас, а ми смо потпуно незаштићени. Тражимо помоћ и од УН-овог повјеренства за људска права из Женеве како би свијет био упознат с кршењем наших права'

Како ствари стоје сиријским хришћанима су остале молитве и једина оружана формација која их двије и пол године штити од прогона фанатика, а који се ништа боље не односе ни према онима које држе 'лошим муслиманима' или херетицима шиитима и алавитима, а то су владине снаге које су сиријске хришћане брзим интервенцијама у Малаоули, Сададу, Алепу, на планинама Каламоуна успјеле спасити од погрома и тоталног уништења. У оваквим околностима, када се без икакве сумње ради о етничком чишћењу, чак се и медијска подршка крвницима може сматрати суучесништвом у злочину. Бројни су у Сједињеним Државама који Обами говоре како је одабрао погрешну страну у повијести'. Вријеме је да и ми у Европи упутимо јасну поруку нашим државницима, а она је да екстремисти и фанатици из разноразних исламистичких бригада који желе уништити мултиетничку и мултиконфесионалну Сирију нису наши савезници.